Castellers d'Altafulla
Castellers d'Altafulla

La Colla

L'origen dels Castellers d'Altafulla sorgeix d'un grup d’entusiastes aficionats d'Altafulla, que seguien les actuacions castelleres més properes, després de la diada castellera a la Bisbal del Penedès, per la Mare de Déu d’Agost del 1973, decideixen formar una colla a Altafulla. Així va ser com l’11 de novembre d’aquell any, diada de Sant Martí de Tours i festa Major gran d’Altafulla, quan els Castellers d’Altafulla es van presentar amb camisa blanca a la Plaça del Pou d’Altafulla, per primer cop. 
Els Castellers d’Altafulla van ser la 10a Colla Castellera en aquell moment. En aquells anys no era costum d’apadrinar les noves colles, i és per això que no tenim cap colla que ens apadrinés. Ara bé, sí que tenim padrí: l’artista i polifacètic Josep Buyreu que va col·laborar activament des del 1976, fent dibuixos per als programes de festa major, i altres de la colla que acabarien sent emblemàtics per a la colla altafullenca, i del fet casteller a Altafulla i arreu. 
 

 

La presentació dels Castellers d’Altafulla va ser l’11 de novembre del 1973, i  va ser amb un pilar de quatre aixecat per sota, una torre de cinc, un tres de cinc i un quatre de cinc amb l’agulla. L’any següent, al 1974, la Colla va començar a créixer i s’efectuaren nou actuacions. En una d’elles, el 5 de maig a Salomó, es va descarregar el primer tres de sis i es  van estrenar les camises de color lila morat com a distintiu. A Ferran, el 15 d’agost, es va aconseguir el primer quatre de sis. I el 10 de setembre, en el marc de les festes locals, s’enlairà i es descarregà la primera torre de sis.

El 1975 es va assolir el primer pilar de 5 a Sitges (el 5 d’octubre) i aquell mateix any, també es va iniciar la tradicional pujada del pilar per les escales el dia 11 de novembre (Sant Martí, patró del poble) des de la Plaça del Pou fins a la mateixa Plaça de l’Església, i que s’ha mantingut des d’aleshores, tret d’algun any quan la colla no va tenir activitat (1990-1995). D’aquest pilar de quatre que ascendeix les escales fins al pla de l’església se’n coneix alguna referència, de finals del segle XIX, quan els Xiquets de Valls intentaven en les seves actuacions a la Festa Major d’Altafulla. 

El primer castell de set, un tres de set, es va aconseguir a la Manifestació Castellera Tarragonina de la Plaça de Braus l’any 1976.

El primer quatre de set es va assolir el 22 d’octubre de 1977, al famós Aplec Casteller a Santes Creus, d’adhesió al Congrés de Cultura Catalana.  

El primer cinc de sis es va descarregar l’11 d’octubre de 1987, a Alcover.

El 12 de novembre de 1989, la colla realitzà la seva darrera actuació de la primera etapa (1973-1989). Aquesta actuació va tenir lloc a Altafulla, amb motiu de la inauguració al monument del pilar de vuit, que l’escultor-ceramista local Martí Royo va aixecar a la plaça del Pou commemorant la gesta que els Xiquets de Valls van aconseguir l’any 1878. Des de l’any 1990 la Colla va parar la seva activitat castellera fins al 1995.

A l’any 1996 un grup de joves del poble, amb el suport dels veterans, van reorganitzar la colla iniciant així els assajos i actuacions, mantenint el mateix nom, escut i camisa.

Els anys posteriors a la represa de l’activitat van ser difícils per a la Colla, però es va continuar treballant, recuperant el pilar cinc, el dos de sis i fins i  tot el cinc de sis, fins que poc a poc es van assolir novament els castells de set pisos. 

Des del 2005 els Castellers d’Altafulla han assolit castells de set en totes les temporades, i això els va permetre el 8 d’agost del 2010 a Els Pallaresos descarregar el primer castell de set amb el pilar al mig, un quatre de set amb agulla, i un mes més tard, el 19 de setembre el primer tres de set amb agulla a la Plaça Vella del Vendrell. El bon moment de forma i la gran quantitat de camises, van permetre a la Colla acabar la magnífica temporada 2010 amb un quatre de set amb agulla, un tres de set amb agulla i un cinc de set (el primer de la Colla) per la Diada de Sant Martí el 7 de novembre, acompanyats de dos pilars de 5 simultanis, completant la millor actuació de la Colla. La millor temporada de la història va ser el 2011, en que es van assolir el major nombre de castells de set, i es repeteix la millor actuació de la història.

Els Castellers d’Altafulla han participat a la Plaça de Braus de Tarragona en 8 ocasions des del 1974 fins al 1988. I al concurs-7 de Torredembarra en 9 ocasions (1997, 2001, 2003, 2005, 2007, 2009, 2011, 2013 i 2014).

El color de la camisa de la colla és el lila, i es va estrenar el 5 de maig del 1974, a Salomó. L'escut fou el primer dins el món casteller en incorporar les quatre barres de la senyera.

L’actual seu dels Castellers d’Altafulla, i des del 2003, és a l’Era Ca l’Ixart al carrer de les Eres d’Altafulla, prop del Castell. Els Castellers d’Altafulla hi disposen d’un local, antigament una pallissa, cedit per l’Ajuntament que han condicionat per a l’assaig casteller.

El Cap de Colla de l’actual temporada és en Pruden Moreno, i actualment el nombre de camises ronda entre 80 i 100.

La direcció de la Colla està organitzada per una junta administrativa i una junta tècnica formada actualment per 4 i 12 castellers, respectivament, i que treballen plegades per fer créixer la Colla i assolir grans reptes.

El castell més important descarregat per la Colla és el cinc de set, descarregat per primer cop el 7 de novembre del 2010. Des d’aleshores s’ha descarregat en quatre ocasions més i s’ha carregat un cop. L’actuació  més important es va assolir el 7 de  novembre del 2010 per la Diada de Sant Martí amb un quatre de set amb agulla, un tres de set amb agulla, un cinc de set el 7 de novembre i dos pilars de 5 simultanis.

El castell més emblemàtic i emotiu que té la colla dels Castellers d’Altafulla és el pilar de quatre que fan caminar cada 11 de novembre (Sant Martí), des de la plaça del Pou fins a la plaça de l’església, pujant 40 graons d’un trajecte de 100 metres aproximadament.

Les sortides més importants fora de Catalunya dels Castellers d’Altafulla han estat: Madrid (1978), Roviano i Roma - Itàlia (2004), Ceret – França (2009), Lekeitio – País Vasc (2012) i Castelló (2013).

Cal remarcar l’estrena mundial de l’”Himne del Casteller”, que va tenir lloc  a la plaça del Pou d’Altafulla l’11 d’abril de 1976, Diumenge de Rams, amb l’assistència de les colles existents aleshores i del qual s’enregistrà un disc. Amb força ho cantà la Coral “Nous Rebrots”.  

El diumenge 12 de novembre de l’any 1989 es va inaugurar a la Plaça del Pou -una de les places més castelleres- el monument del pilar de vuit amb folre i manilles a Altafulla, obra de l’escultor Martí Royo, on s’hi van reunir totes les colles existents. Aquest monument commemora el primer pilar de vuit dut a terme a Altafulla, per Sant Martí del 1878, pels Xiquets de Valls. 

Els habitants d’Altafulla, i per extensió els Castellers d’Altafulla, són anomenats “mosquitaires” fruit de la gran quantitat de mosquits que hi ha a la zona dels aiguamolls del riu Gaià.

Cada any des dels inicis de la Colla, en finalitzar la temporada, els membres que formen part de la Colla escullen per votació el Casteller més remarcable de la temporada. Aquest casteller es anomenat “sang de búfal” i rep una faixa vermella (i antigament també una esquella de record) que portarà durant tota la temporada següent, i que traspassarà al següent “sang de búfal”. De la mateixa manera, l’equip de canalla escull el “sang de cadell” d’entre tota la canalla de la Colla

 

 

 

Contacte

Castellers d'Altafulla
Carrer de les Eres S/N 
43893 Altafulla. Tarragona

 

Correu electrònic: castellers@tinet.cat

 

Versión para imprimir | Mapa del sitio
© CastellersAltafulla