Castellers d'Altafulla
Castellers d'Altafulla

 

Crònica Diada a Ferran · 15.08.2017

Sota un cel que amenaçava pluja i amb una intensa xafogor estiuenca, les dues colles participants en la diada de Festa Major de Ferran ens trobàvem a plaça a les 19:30h preparats per enlairar castells com a colofó final a la tarda de cultura popular del programa de festes previst.

La diada, com ve sent habitual, la vam iniciar amb un pilar de 4 caminant per part de cada colla per entrar d’aquesta forma a plaça. Després els encarregats d’obrir les rondes de castells vam ser nosaltres i ho vam fer amb el 3de7 de sortida. Un 3 que ens havia de servir per esvair els dubtes generats després de la darrera diada a Vallmoll i tornar a agafar confiança. I així va ser, potser un pèl lent en l’execució però el vam descarregar amb solvència.

A segona ronda arribava el plat fort, teníem moltes ganes de portar un castell de gamma alta de 7 a Ferran per primer cop i vam decidir atacar el 3de7a tal i com estava previst. El castell però, després d’alguna complicació per dalt el vam acabar desmuntat, i donat que tampoc calia forçar molt la màquina, finalment vam optar per no tornar-ho a intentar. Així doncs vam continuar el guió previst amb el 4de7, el 2de6 en ronda de repetició i el pilar de 5 com a cirereta final, realitzant d’aquesta forma la millor diada que mai hem fet a Ferran.

Els Xiquets de Tarragona, tal i com s’esperava, van plantejar una diada “preparatòria” per Sant Magí. Així doncs van realitzar el 4de8 a 1a ronda, per seguir amb el 3de8 i finalment acabar amb el 5de7. En ronda de pilars van fer al pilar de 6 salvant una forta sotragada.

Amb la diada a Ferran tanquem la 1a etapa de la temporada a on ja podem fer un petit balanç, i aquest és globalment molt positiu.

Hem realitzat ja 15 diades. En 12 de les 15 hem fet castells de 7. Portem un total de 23 castells de 7. Hem recuperat la regularitat amb el pilar de 5. Hem tornat a fer el salt a la gamma alta de 7 recuperant el 5de7 (1 descarregat) i el 3de7a (2 descarregats).

Ara tocar gaudir de les merescudes vacances per tornar al setembre amb les piles carregades i realitzar un 2n tram de temporada per recordar. Depèn de nosaltres!

 

Castellers d'Altafulla

 

Prèvia Diada a Ferran · 15 d'Agost a les 19'30h

El 15 d'agost és d'aquelles dates fixes que tenim marcades en vermell en el nostre calendari, i és que la diada de Festa Major a Ferran es una diada especial per a nosaltres.

A Ferran ens hi sentim com a casa, la primera vegada que la Colla hi va actuar va ser al 1976, i en aquesta 1a etapa es va fer de forma ininterrompuda fins al 1988, portant el 2de6 i el pilar de 5 com a castells més destacats. Després de la re-fundació de la Colla, no és fins l'any 2007 que hi tornem, actuant des de llavors de forma consecutiva fins a l'actualitat. D'aquesta segona etapa podem destacar la diada del 2010 quan vam descarregar-hi el 1er castell de 7, el 3de7, amb el mèrit afegit de que hi actuàvem en solitari, i la darrera edició al 2016 a on vam descarregar el 3 i el 4 de 7 junts per 1er cop.

Els Xiquets de Tarragona ens hi acompanyen des de l'any 2011. Per a ells, la data de la Diada a Ferran és estratègica de cara a ultimar la preparació per Sant Magí, tot just 4 dies després, i així és com sorgeix el seu interès en participar-hi i com es plantegen aquesta. Els Matalassers han portat a Ferran el 5de8 i el 2de8f com a castells més destacats. Enguany hi arriben amb feina feta amb castells com el 5de8 i el 4de8a, però amb estructures pendents com el 3de9f. Veurem doncs com plantegen la diada per acabar d'estar a punt per a la gran cita que tenen dissabte a les Cols.

Per la nostra part, Ferran suposa la darrera diada del tram fort estiuenc abans de gaudir d'unes breus però molt merescudes vacances. Els objectius inicials per a Ferran són portar 3 castells de 7, amb el 3de7a, ja que tenim moltes ganes de demostrar que volem donar-ho tot en aquesta plaça tan especial per nosaltres. Ja hem demostrat que si hi som tots ho podem fer, així que us esperem a tots i totes dimarts 15 a Ferran!

Castellers d'Altafulla

 

Imatges de la Diada de Ferran del 2016 de la Lins Griño i del Valentin Castaño

Prèvia Tourmalet · Diades 4, 5 i 6 d'agost

Arribem al nostre “Tourmalet” particular. 3 dies, 3 diades. Comencem divendres al vespre on canviem l’assaig per una diada nocturna amb motiu de la Festa Major de Sant Vicenç de Calders. A excepció de l’any 2008, hi hem participat cada any juntament amb els Nens del Vendrell des del 2007. Es tracta d’una diada diferent, en que la foscor de la plaça permet veure els castells amb un encant poc comú. A aquesta plaça només en dues ocasions hi hem portat castells de set, en forma del 3, i és que la xafogor de la plaça, l’hora i la dificultat per tenir una bona pinya pròpia ens han impedit poder sovintejar-hi les estructures de 7 pisos. Els Nens acostumen a mostra-hi castells de vuit que aquest any tenen més que consolidats. De ben segur voldran fer alguna prova que els ajudi donar confiança al tronc del 4 per pensar en folrar-lo el diumenge.

El dissabte a la Festa Major de la Móra hi participarem juntament amb els Nois de la Torre i la Colla Joves Xiquets de Valls. Serà el 4t any consecutiu que hi alcem castells, on sempre hi hem pogut portar 1 o 2 castells de set. Aquest any torna la Joves, que poc a poc està assolint grans castells a un ritme més pausat del que és habitual i que vindrà amb molt bon estat després de la gran diada protagonitzada al Firagost.

Per acabar el cap de setmana tornarem al carrer nou de Els Pallaresos. La que fou la nostra plaça talismà, on hi vam descarregar el nostre primer 4 de 7 amb agulla l’any 2012, serà espectadora dels castells que alçarem els Xiquets de Tarragona, els Nois de la Torre i nosaltres. Serà el 10è aniversari de la nostra participació a aquesta diada.

El nostre objectiu del cap de setmana, al marge de sobreviure, és portar castells de set els 3 dies. Aprofitarem per rodar castellers i si les condicions ens ho permeten no descartem posar l’agulla al 3 o al 4 de 7 per seguir consolidant la gamma alta de 7.

Castellers d'Altafulla

Imatges de les diades de La Móra i dels Pallaresos del 2016

 

Crònica de les Diades del 4, 5 i 6 d'Agost

Divendres, 4 d'agost, començavem el nostre Tourmalet particular, teníem una actuació ben especial, es tractava d'una actuació nocturna al poble de Sant Vicenç de Calders, el qual estava de Festes Majors, junt amb els Nens del Vendrell, en aquesta plaça vam descarregar el 2 de 6, el 3 de 7, el 4 de 6 amb agulla i per acabar 2 pilars de 4, castells treballadets i no amb gaires camises, i es cert que ens resulta difícil arrossegar camises en un cap de setmana carregat amb tres actuacions successives, tot i que satisfets per poder rodar gent a plaça.

Els Nens del Vendrell van descarregar un 2 de 7, el 4 de 8, el 4 de 7 amb agulla i un vano de pilar de 5, i per finalitzar la diada van fer una prova del 4 de 9 amb folre, la qual feia bona pinta.

Com cada any, és tradició al finalitzar la jornada que ens convidin a coca dolça i cava, i ens ajuda a recuperar les forces després de l'actuació.


Dissabte, 5 d'agost, a La Móra, amb motiu de la Festa Major, vam actuar al passeig de la platja, junt amb els Joves de Valls i Nois de la Torre. Per part nostre vam portar a primera ronda el 2 de 6, el qual vam descarregar sense dificultats. A segona ronda, vam fer el 3 de 7, el qual vam haver de defensar un pèl però va estar ben descarregat. I per acabar l’actuació vam fer 3 de 6 amb l'agulla, el qual tenim per la mà, i amb un pilar de 4 vam tancar la diada. 

Pel que fa a la Joves de Valls van descarregar el 3d8, el 4 de 8, el 5 de 7, i per acabar un pilar de 6 perfecte.

I els Nois de la Torre, van completar la diada a la Móra amb un 3 de 7, un 3 de 7 amb l’agulla, un 5 de 6 i el pilar de 5.

Plàcida i molt bona diada per a les tres colles, amb molts turistes com a públic a la jornada castellera.

I diumenge teníem la tercera diada, la qual completaria el “Tourmalet” lila. Aquesta era als Pallaresos, amb motiu de la Festa Major, i vam coincidir a plaça amb els Xiquets de Tarragona i els Nois de la Torre.

Nosaltres vam portar a primera ronda el 5 de 6, un castell que tenim controlat i ben maco. En segona ronda vam descarregar de nou el 3 de 7, aquesta vegada amb una més dificultat que les altres actuacions i ens fa pensar en alguns aspectes que hem de treballar al pati d'assaig, a tercera ronda vam portar el 2 de 6, i  en ronda de pilars vam atacar amb el pilar de 5, un pilar molt plàcid, ben executat i ràpid, i per acabar vam fer 2 pilars de quatre.

Per part dels Xiquets de Tarragona a la primera ronda van portar un pecios 5 de 8, a segona ronda van fer un intent desmontat del 4 de 8, castell amb el qual van tornar a ensopegar a tercera ronda, finalment van optar per fer un 3 de 8, a continuació van fer un bonic 2 de 7, i per acabar van fer un pilar de 6 impecable i 3 pilars de quatre.

En quant els Nois de la Torre, van descarregar a primera ronda un 3 de 7 amb l'agulla, a segona ronda van provar el 4 de 7 amb agulla el quan van tenir que desmontar per petites dificultats al pis de segons, finalment van optar per fer el 4 de 7, que van haver de treballar força per descarregar-lo, i a tercera ronda van optar pel 3 de 7, van acabar amb el pilar de 5 i per finalitzar van fer 2 pilars de 4.

Satisfets de les tres diades, i pensant ara en les actuacions que ens queden abans de les vacances castelleres. El dissabte, 12 d'agost, actuem a Vallmoll amb la Vella de Valls i dimarts, 15 d'agost, a Ferran amb Xiquets de Tarragona.

Castellers d'Altafulla

Contacte

Castellers d'Altafulla
Carrer de les Eres S/N 
43893 Altafulla. Tarragona

 

Correu electrònic: castellers@tinet.cat

 

Versión para imprimir | Mapa del sitio
© CastellersAltafulla