Castellers d'Altafulla
Castellers d'Altafulla
 
Diada d'Estiu a la Plaça dels Vents d'Altafulla  · Dissabte 29 de juliol del 2017 

Crònica de la Diada d'Estiu

Apuntàvem a la prèvia d'aquesta diada, que data de l'any 2005 quan es va realitzar la primera “Diada d’Estiu” amb el format actual. Des d’aleshores en aquesta Diada hi han participat els Nois de la Torre, els Xiquets del Serrallo, els Castellers de Sant Pere i Sant Pau, els Salats de Súria, els Castellers de Berga i els Xiquets d’Alcover. Tot i no ser una Diada on hi participen colles grans, és una diada marcada com a important dins del nostre calendari, sent l’única Diada fixa que es realitza a la zona marítima d’Altafulla.

Aquest any a plaça coincidiem amb Nois de la Torre i Salats de Súria, per part nostre veniem molt motivats de la bona diada de Les Cultures viscuda dues setmanes abans, aquest any a la Diada d'estiu vam portar per primera vegada tres castells de set, i sent per primera vegada un castell de gama alta de set, com és el 3 de 7 amb agulla, per aquest motiu es tracata d'una diada inèdita per part nostre, per obrir la diada vam per un pilar de 4 d'inici, a primera ronda vam portar el 4de7, ràpid i ben executat, a segona ronda vam abordar el 3de7 amb agulla després de dos intents desmontats, per petits problemes a la quadratura d'aquest, en el tercer intent vam carregar-lo i descarregar-lo sense grans dificultats, sent el segon 3de7 amb agulla que descarraguem aquest 2017 i a tercera ronda vam fer un 3de7 còmode, a ronda de pilars vam portar el pilar de 5, pilar que va agafant forma i seguretat després de treballar-lo al pati d'assaig, i per finalitzar vam fer 2 pilars de 4 estrenant una nova enxaneta. 

Per part dels Salats de Súria, van portar a plaça tres castells de 6 pisos, com van ser el 4de6, 2de6 i el 3de6 amb agulla, ben executats i còmodes. A la ronda de pilars van fer el pilar de 5, un pilar tranquil i el qual tenen ben dominat.

En quant als Nois de la Torre, molt motivats i en un estat de forma òptim, van abordar a plaça tres castells de 7, com va ser el 4de7 a primera ronda, el 3de7 amb agulla a segona ronda i a tercera van fer el 4de7 amb agulla, tots tres castells àgils en l'execució i ferms. En ronda de pilars van fer un pilar de 5 ràpid. Es evident que la colla viu un bon moment, i ho demostren a plaça.

Va ser una diada d'estiu de grans castells, bon ambient a plaça i amb gran expectació. Ara ens preparem per un cap de setmana intens, amb el sobrenom del Tourmalet, divendres actuem a Sant Vicenç de Calders amb Nens de El Vendrell, dissabte a La Mòra amb Nois de la Torre i les Joves de Valls, i diumenge actuem a Els Pallaresos amb Nois de la Torre, novament, i amb Xiquets de Tarragona. Es molt important l'assaig de dimarts colla, us esperem a tots a les 20h a Ca l'Ixart.

Castellers d'Altafulla

 

La Prèvia

Si intentem buscar els orígens de la Diada d’Estiu, podem vincular-hi les “Festes del Turisme” que es realitzaven a Altafulla ja des dels anys 70. Tot i que no era una diada en sí mateixa, es realitzaven diverses activitats culturals i els castellers hi participaven fent algunes construccions durant el cercavila pels carrers de Baix a Mar. Inclús abans de que hi hagués Colla a Altafulla ja hi varen participar els Nens del Vendrell.

Als anys 80 sí que tenim algunes referències de diades realitzades ja a la Plaça dels Vents. Amb la refundació de la Colla es va recuperar aquesta Diada entre el 96 i el 98. Després hi va haver una pausa ja que aquells anys i fins el 2004 la Colla va actuar a la Fira d’Artesans per aquestes dates estiuenques.

No va ser fins el 2005 que es va realitzar la primera “Diada d’Estiu” amb el format actual. Des d’aleshores en aquesta Diada hi han participat els Nois de la Torre, els Xiquets del Serrallo, els Castellers de Sant Pere i Sant Pau, els Salats de Súria, els Castellers de Berga i els Xiquets d’Alcover. Tot i no ser una Diada on hi participen colles grans, és una diada marcada com a important dins del nostre calendari, sent l’única Diada fixa que es realitza a la zona marítima d’Altafulla.

A banda de nosaltres, les colles participants en aquesta edició, els Salats de Súria i Nois de la Torre, sempre han intentat portar-hi grans castells. Aquests últims, el Salats, hi guarden una relació molt especial amb la plaça ja que va ser testimoni, el 2 d’agost del 2009, del seu primer castell de 7 en forma de 4 de 7 (el primer que es feia en aquesta plaça també). Des de la data, els Salats són uns fixes en aquesta Diada (de fet, passen el cap de setmana a Altafulla) i és una Colla amb la que tenim una relació molt especial. El Nois, motivats per la rivalitat, les ganes de superació, i el bon moment que estaven en aquell moment, van descarregar en aquesta plaça el 5 de 7 en l’edició de del 2012.

Nosaltres hi hem portat castells de set ininterrompúdament des del 2010. Cada any hi hem descarregat el 3 i 4 de 7 acompanyats del 2 de 6 o el 5 de 6, excepte el 2013 que només hi vam poder portar el 4 de 7. Aquest any el nostre objectiu és fer-hi una passa més portant-hi tres castells de set, aprofitant el bon moment després de la gran Diada de les Cultures.

Castellers d'Altafulla

 

Imatges de la diada d'estiu del 2016

 

Prèvia de la Diada de les Cultures · 15 de juliol a les 18h · Plaça del Pou

La Plaça del Pou tornarà a ser aquest dissabte 15 de juliol de 2017 el principal focus d’atenció per al món casteller. La Diada de les Cultures, en la seva 17à edició, repeteix una vegada més el cartell de luxe estrenat l’any 2013 per a celebrar el 40è aniversari de la nostra colla, amb; Castellers de Vilafranca, Xiquets de Tarragona, Colla Vella dels Xiquets de Valls i nosaltres, els amfitrions i organitzadors, Castellers d’Altafulla.

Malgrat tota la polèmica generada recentment respecte el tema dels drets d’imatge de les Colles (recomanem l’article d’en Santi Terraza; http://revistacastells.cat/2017/07/la-guerra-dels-drets-dimatge-episodi-x-house-of-cards/) enguany, serà la primera vegada que la diada serà retransmesa per televisió a través del TAC12 (Xarxa de televisions locals) i agraïm a totes les colles la col·laboració en aquest aspecte també.

El principal atractiu de la diada es centra en que serà el primer cop, en aquesta temporada, que es troben a plaça els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella.

Els vilafranquins enguany com a novetat prescindeixen del doblet “Baix Gaià Tour” i dedicaran tots els esforços a una única diada. Per tant, tot i que es possible que arribin a Altafulla condicionats per la caiguda en l’intent de 4d9 sense folre la setmana passada al Pla de la Seu, és molt possible que veiem algun castell de gamma extra que ja han demostrat dominar enguany com el 3de9fa i/o el 2de9fm. Els Verds, com a castells més destacats per les cultures, hi han descarregat el 2de9fm i han carregat el pde8fm (castell amb una relació especial amb la plaça que el monument d’en Marti Royo evidencia). La seva millor diada va ser en la passada edició amb; 2de9fm, 3de9f, 4de9f i pde8fm(c).

La Colla Vella dels Xiquets de Valls també arriba a Altafulla amb baixes anunciades pel casament d’un casteller de la colla, aleshores tot apunta a una diada amb castells de 9 però dificulta la possibilitat de que es plantegin intentar algun dels castells que portaven preparats per Sant Joan i que no van acabar intentant degut a la caiguda en l’intent de 3de10fm, com el 5de9f i/o el 2de9fm. Els de la camisa rosada hi porten castells de 9 des de la seva estrena en la diada al 2013, les seves millors diades han estat al 2015 amb 3de9f, 4de9f, 4de8a i pde7f i al 2016 amb la tripleta i pde7f.

Els Xiquets de Tarragona estan mostrant aquest any una línia ascendent molt sòlida que els ha fet arribar a aquestes dates de juliol amb uns registres molt bons. La setmana passada hi van estrenar el 4de9f al Pla de la Seu, i tot i la caiguda en el pde7f, han demostrat dominar el pilar i els castells amb pilar molt bé, així que esperem que això tampoc els condicioni per a poder portar a Altafulla la primera tripleta matalassera de la temporada, ja sigui en forma de “tripleta clàssica” amb 5de8 o afegint-li el 4de8a. Els Xiquets hi porten castells de 9 des del 2014 i la seva millor diada va ser al 2015 amb la tripleta.

Per la nostra part, és cert que la Diada de les Cultures històricament ens ha agafat “poc rodats” i segurament també els nervis i la pressió ens han jugat males passades. Enguany però, hi arribem en un molt bon estat de forma, havent portat a plaça més castells de 7 bàsics que mai, i per tant no és cap misteri anunciar que volem fer el salt a la gamma alta de 7. Tenim a tocar construccions com el 3de7a i el 5de7, com sempre, el darrer assaig d’aquest divendres i el nombre de camises a plaça el dissabte acabarà de decidir a la tècnica quins castells ens plantegem. Respecte els nostres registres; els primers castells de 7 van arribar l’any 2010. Els millors castells han estat el 4de7a carregat al 2011 i 4de7a + 5de7 carregat al 2012. Des del 2013 que hi fem la clàssica de 7 de forma continuada.

Així doncs dissabte veurem una Plaça del Pou plena de gom a gom, la de les grans ocasions, plena de castellers disposats a gaudir i a fer gaudir al públic d’una gran jornada castellera. Enfaixeu-vos fort que la Diada de les Cultures ja està aquí, i aquest any vol tornar a fer història!

Aprofitem aquestes línies per agrair, passi el que passi dissabte, el compromís i l’estima a la plaça mostrada per totes les colles participants, sense això, la Diada no seria possible i no s’hauria convertit en el que és, una diada de referència.

Castellers d’Altafulla

Imatges de la Diada de les Cultures del 2016

 

Crònica de la Diada de les Cultures · 15 de juliol del 2017 · Plaça del Pou d'Altafulla

 

La Plaça del Pou va viure dissabte, 15 de juliol, la millor Diada de les Cultures de la història amb fins a 7 construccions de 9 pisos, 3 de elles de les considerades de gama extra, dos de les quals mai vistes a Altafulla (3de9fa i 5de9f) i amb la destacada actuació per part dels Castellers d'Altafulla, que vam signar la nostra segona millor diada de tots els temps.
 
Malgrat prescindir dels pilars caminant, per tal d'agilitzar, i tot i no que no hi va haver cap caiguda, és cert que enguany la diada es va allargar més del desitjable. Principalment podríem dir que va ser degut als diversos peus desmuntats per part de les colles, més que justificats donat el nivell de castells, però segurament hi han d'altres aspectes a millorar que estudiarem de cara a properes edicions.
 
Els encarregats d'obrir plaça vam ser nosaltres com a amfitrions, i ho vam fer com en les grans ocasions, amb castell fort de sortida, apostant pel repte, repte que no descarregavem des de octubre del 2011, i el vam descarregar i de forma notable. L'eufòria estava justificada, però la serenor s'havia de tornar a imposar ja que el següent repte era encara més gran. I es que en segona ronda vam atacar el nostre sostre casteller, el 5de7, un 5 amb bones mides que vam poder descarregar de forma solvent, anotant-nos el 6è del nostre historial (5d + 1c), generant un altre gran moment d'eufòria justificada ja que no l'assoliem des de l'octubre del 2014. A 3a ronda va arribar el moment d'afrontar el 4de7, castell que en principi no ens havia de generar molts problemes donat el bagatge acumulat en ell ja, i així va ser, descarregat de forma plàcida. 
Però els reptes no acabaven aquí, en la ronda de pilars (acordada en ordre de rondes i no per pilars superiors, a petició de les pròpies colles), era el moment de descarregar el pilar de 5, que ens va quedar carregat per Sant Joan. Amb una alineació diferent al pilar de la agulla, estava clar que era el dia i que no podíem fallar, pilar descarregat i ara sí que eufòria total entre els castellers de Ca l'Ixart.
 
Els Castellers de Vilafranca van ser els segons en l'ordre i van obrir plaça amb una de les anunciades estrenes de gama extra que mai abans s'havia vist en la Plaça del Pou, el 3de9fa. No sense defensa i lluita els Verds el van descarregar escrivint una altre línia en la història castellera de la nostra vila i en la seva pròpia ja que representava el castell de gama extra número 250. No conformes amb això en segona ronda van anar a pel 2de9fm, castell que van haver de defensar a partir de la carregada i fins a la sortida de dosos però que van portar a bon port. A 3a ronda van realitzar un 4de9f que es va complicar força pels pisos superiors forcant als castellers del tronc a demostrar els galons. En ronda de pilars van realitzar un brillant pilar de 7 amb folre rubricant una magnífica diada.
 
Els Xiquets de Tarragona van ser tercers en l'ordre d'actuació i van apostar per sortir de 2de8f, un dos renovat que estan rodant i consolidant aquesta temporada. En segona ronda era el moment del castell de 9 en forma de 4, castell que tot just van estrenar una setmana abans al Pla de la Seu. El 4de9f matalasser es va descarregar tot i que una de les rengles va treballar incòmode durant casi tot el castell. A 3a ronda van demostrar el gran treball que estan fent en el 5de8, realitzant un dels millors de la temporada, i en ronda de pilars van fer un vano de 5. Els matalassers van decidir doncs que encara no ha arribat el moment de portar el 3de9f a plaça i segueixen d'aquesta manera consolidant estructures pas a pas i amb bones maneres.
 
La Colla Vella va ser l'encarregada de tancar les rondes i van sortir de 3de9f, un castell marca de la casa realizat de forma molt solvent. A segona ronda van sorprendre, ja que en principi les apostes feien pensar que degut a les baixes descartarien reptes superiors, i van anunciar 5de9f. La súper catedral vallenca es va haver de treballar en la descarregada però es va descarregar amb èxit, aportant d'aquesta manera una altra fita per a la història de la plaça que mai abans havia vist aquesta construcció. A 3a ronda van realitzar el 4de9f, havent-lo de treballar també en la descarregada i en ronda de pilars van realizar un vano amb 2 pilars de 5 al mig. Els vallencs signaven així una diada brillant.
 
Així doncs, després de 4h de grans castells, finalitzava una Diada de les Cultures que quedarà gravada en la nostra retina durant molt de temps. Agrair una vegada més l'entrega i el compromís per part de les colles en venir a Altafulla amb tot.
 
La temporada tot just comença el seu punt àlgid i es presenta emocionant. Per la nostra part, tenim clar que la diada no hauria estat possible sense la feina feta ni sense les 102 camises que hi erem a plaça. Ara toca seguir en aquesta línia sumant i consolidant reptes, i per això us necessitem a tots/es. Ja ho vam avisar; els castells hi son, només faltes tu!
 
Castellers d'Altafulla
 

 

Diada a La Riera de Gaià  · Diumenge 23 de juliol del 2017 · 12h

Prèvia Diada a La Riera de Gaià

La Riera de Gaià és un municipi amb història i essència castellera pròpia i a on la nostra colla hi ha jugat un paper important al llarg dels anys. La primera vegada que hi vam actuar va ser el 20 de juliol del 1975, i en aquella època ho vam fer de forma consecutiva, i en solitari, fins el 1988. Després de la refundació, no hi tornem fins el 2002, i des de llavors, hi hem estat presents, exceptuant el 2003 i el període del 2008 al 2010, ja que no es va realitzar la Diada.

En la primera etapa els castells més destacats que hi vam portar van ser el 2 de 6, el 3 de 6 per sota i el pilar de 5. En els darrers anys hem fet un salt qualitatiu també en aquesta plaça, realitzant castells de 7 ininterrompudament des del 2011, quan hi vam fer la clàssica de 7. Hi destaca la Diada del 2012 amb el 4 de 7 amb agulla acompanyat del 3 i 4 de 7 i el pilar de 5.

La diada presenta enguany algunes novetats importants respecte al format. Una d’elles és l’horari, que passa a ser diumenge a migdia en comptes de dissabte a la tarda com es venia fent els darrers anys. L’altre és respecte al cartell, que amb l’absència de la Colla Joves dels Xiquets de Valls, la diada comptarà amb la presència de només dues colles a plaça, els Xiquets de Tarragona i nosaltres.

Per part dels Xiquets de Tarragona el més previsible es que es plantegin una diada més tranquil·la que les dues anteriors i continuïn amb la bona línia que porten consolidant castells de la gama alta de 8.

Per la nostra part, i gairebé encara amb la ressaca castellera de les cultures, la tècnica en principi plateja una diada més tranquil·la també amb probablement només un castell de 7 que seria el 3de7. Els objectius passen per no desgastar a la colla en excés en aquest tram estiuenc tant intens i arribar en bona forma a la diada a baix a mar Altafulla del proper 29 de juliol.

Així doncs us esperem a tots per gaudir d’una gran diada aquest diumenge a les 12h del migdia en una plaça amb història i a on ens hi sentim com a casa. Dissabte passat vam deixar clar que “Els castells hi són, només faltes tu!

Castellers d’Altafulla

Foto de la Irene Rodríguez del 4de7 amb agulla de la Diada de La Riera de Gaià del juliol del 2012.

 

 

Crònica de la Diada a La Riera de Gaià

A la prèvia fèiem menció que La Riera de Gaià és un municipi amb història i essència castellera pròpia i a on la nostra colla hi ha jugat un paper important al llarg dels anys. La primera vegada que hi vam actuar va ser el 20 de juliol del 1975. 

La diada va presentar enguany la novetat en l’horari, que va passar a ser diumenge al migdia en comptes de dissabte a la tarda, com es venia fent els darrers anys. 

I coincidiem a plaça amb els Xiquets de Tarragona, que dissabte havien actuat a les Vivendes de Valls, van obrir la diada amb un 4de8, la canalla va baixar abans de col·locar-se a dosos, a segona ronda van repetir el 4de8, aquesta vegada el van descarregar amb solvència, a continuació van fer un 3de8 àgil, i a tercera ronda el 2de7, per finalitzar la diada van fer un vano de pilar de 5. Una diada tranquila i de rodatge, després d'un petit paron d'assaigs.

Per la nostra part, després de l'eufòria de la diada de les cultures, de la setmana anterior on vam descarregar tres castells de set, a La Riera de Gaià, amb la realitat de disposar poques camises a plaça, vam portar a primera ronda un 2de6 consolidat, a la següent ronda un 3de7 solvent i molt estable, a tercera ronda el 4de6 amb agulla, que demana un pis més i que l'estem treballant al pati d'assaig, per finalitzar la diada vam fer 2 pilars de 4.

Ahir va ser una jornada que vam aprofitar per rodar castellers/es als troncs de les diferents estructures. Ara cal preparar la diada a baix a mar Altafulla del proper dissabte, 29 de juliol, a les 18'30h a la Plaça dels Vents. Amb Salats de Súria i Nois de la Torre.

T'esperem demà dimarts a assaig a les 20h i divendres a les 21h.  “Els castells hi són, només faltes tu!".

Castellers d'Altafulla

Contacte

Castellers d'Altafulla
Carrer de les Eres S/N 
43893 Altafulla. Tarragona

 

Correu electrònic: castellers@tinet.cat

 

Versión para imprimir | Mapa del sitio
© CastellersAltafulla